een papieren zege


een papieren zege 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

overwinning die door het bevoegd gezag is toegekend aan een sportploeg, sportman of sportvrouw, omdat de tegenstander tegen de regels gehandeld heeft; overwinning die niet feitelijk heeft plaatsgevonden, maar slechts op papier bestaat

Algemene voorbeelden


Schotland is nog niet helemaal zeker van de papieren zege (3-0) tegen Estland, nadat de spelers van het gastland niet op tijd waren opgedaagd voor de wedstrijd. Aan de vooravond van de partij in groep 4 hadden de Schotten klachten over de gebrekkige verlichting van het veld in Tallinn en Fifa-waarnemer Gantenbein (Luxemburg) besloot het uur van de aftrap te vervroegen naar 15 uur plaatselijke tijd. De Fifa bevestigde dat beide teams vijf uren voor het nieuwe uur werden verwittigd. Toch daagde de thuisploeg niet op. Het reglement voorziet in zo'n geval dat de aanwezige ploeg met 3-0 wint.

De Standaard,

Berger verdiende tien punten met zijn papieren zege in Brazilië, waar de internationale autosportfederatie Hills ploeggenoot Coulthard en Schumacher diskwalificeerde omdat zij met de benzine zouden hebben gesjoemeld.

NRC,